Ta med barna på fjelltur

Det er ingenting i veien for å ta med selv små barn på tur, selv om tanken kanskje virker skremmende til å begynne med. Selvfølgelig krever dette litt andre forberedelser enn om turen skal gjennomføres av bare voksne.

En tur med barna bør være på barnas premisser, og man må regne med å bruke litt lengre tid på turen. Lokkemidler er lov! På fjellet kan man spise litt sjokolade selv om det ikke er lørdag. Og er det så farlig om dere ikke når helt opp til toppen? Vil barna klatre i et tre på turen, så la dem få lov til det – her utvikles barnas viktige finmotorikk. Og tenk for en mestringsfølelse barnet vil føle den dagen dere kommer til toppen!

Dessuten må barna lære å bli glad i fjellet og naturen, og dette skjer vanligvis ikke hjemme i sofaen eller foran datamaskinen. Gode naturopplevelser vil barna ta med seg hele livet. Mange opplever kanskje at poden i ungdomstiden ikke prioriterer å være med på tur, men er grunnlaget lagt allerede når barna var små, vil turgleden komme tilbake etter hvert. Som foreldre ønsker vi å beskytte barna og glemmer at barna må få utfolde seg, få utfordringer og ros som igjen gir positive opplevelser – også i fjellet.