På fjellet – for nybegynnere

Fjellet er vakkert og innbydende, spesielt om sommeren. Sommeren er en fin tid å utforske fjellet dersom man aldri har gått på fjelltur før, det er bare et par ting man må huske på før man legger i vei.

Tren før du tar ut på langtur

Hvis man aldri har vært på fjelltur, kan det være lurt å gå sammen med andre. Man bør også starte med en litt kortere tur, enten en dagstur, eller en tur med bare én overnatting. Man kan overnatte i telt eller i en hytte. Hvis man skal overnatte i telt, er det lurt å trene på å sette opp teltet før man drar. Man kan øve seg i hagen eller hjemme i stua. Da slipper man å fikle og rote når man står oppe på fjellet. I tillegg må man trene seg opp slik at formen stemmer overens med turlengden.

Ha riktige klær og skifte

Det er viktig å kle seg etter forholdene. Selv om sola skinner når turen starter, kan været skifte rakst i Norge. Derfor må man alltid ha med varme klær, og gjerne også regnklær. I tillegg er det lurt å ha med ombytte, for det er aldri gøy å gå på tur hvis man blir våt og frossen. Mange tynne lag med klær er best, for da kan man ta lagene av og på etter behov. Hvis årsaken til den første fjellturen er at man har lyst til å gå litt ned i vekt, har Motley Denim spesialisert seg på klær i større størrelser, også sportstøy.

Riktig fottøy er også viktig. Fjellstøvler er et godt valg, men husk at støvlene må være gått inn lenge før turen starter, ellers ender man opp med gnagsår. Man må alltid ha med kart og kompass selv om man bruker GPS. Man må selvsagt også kunne å bruke kart og kompass. Moderne utstyr kan svikte, og da kan kart og kompass være livreddende. Førstehjelpsutstyr og næringsrik mat bør også være med.