Mobildekning i villmarken

Vi har blitt stadig mer avhengig av mobiltelefonene våre og for mange kan det være en slitsom tanke å skulle dra på tur uten. Heldigvis er det ikke lenger nødvendig å levne mobiltelefonen hjemme når du skal på tur i villmarken.

Dekningen de siste årene har blitt bedre og bedre, og det er nå mulig å finne dekning på steder som før ikke hadde det. Mobildekning i villmarken er imidlertid ikke det samme som mobildekning i byen, og det er noen viktige ting å tenke på før du legger ut på tur hvis du ønsker å ha størst mulighet for å oppnå dekning.

Se etter toppene

Mobilnettverket distribueres gjennom såkalte basestasjoner. Dette er radioantenner som er plassert rundt omkring og som overfører data mellom mobiltelefonen din og resten av nettverket. Ute i villmarka er det lengre mellom disse enn det er i byen. Før du legger ut på tur kan det derfor lønne seg å gjøre seg kjent med hvordan disse ser ut, slik at du vet hva du skal se etter ved ruteplanlegging. Tips: Se etter toppene da de ofte blir plassert høyt. Med dekning i villmarken kan du for eksempel surfe eller spille litt på telefonen. Spill noe lite, eller spill noe stort – f.eks. på videoslots.com. Valget er ditt.

Ikke forvent høy hastighet

Selv om du har dekning betyr det ikke at du kan forvente de høyeste hastighetene overalt. Det kommer an på hvor langt unna basestasjonen du er og hvor god sikt du har til basestasjonen. Jo lengre unna du er, jo mer fri sikt kreves. Dersom du vet hvilket område du skal til, kan det også lønne seg å undersøke på forhånd hvilken mobilleverandør som har best dekning i området. I Norge har vi fire selskaper med sine egne mobilnettverk. Dette er Telia, Telenor, Mobile Norway og Ice. Du finner dekningskart på leverandørenes nettsider. Til slutt gjenstår det bare å ønske god tur!